Gepost door: Ilse | 07/05/2010

Eco en co

Eind januari kon manlief onze wasmachine nog reanimeren, vorige week was er geen reanimatie meer mogelijk (de motor had het nu begeven). De speurtocht naar een vervanger was begonnen. Testaankoop gelezen en eigenlijk al snel beslist dat we deze keer voor een Miele zouden gaan ook al zou dat misschien wat prijziger uitvallen.
Manlief naar de electrowinkel gestuurd en na telefonisch overleg is het een Miele EcoLine machine geworden, want ja, wij denken ook wel een beetje aan het milieu en aan onze portemonnee. Onze nieuwe wasmachine heeft namelijk twee wateraansluitingen, eentje voor warm water en eentje voor koud (regen-)water. Omdat wij onze woonst en water met warmtepompen verwarmen zal onze energierekening hopelijk nog wat dalen en nu Filip ook de moeite gaat doen om het regenwater aan te sluiten aan de machine, zullen we voor een groot deel ook minder leidingwater verbruiken.

Toen we 10 jaar geleden aan bouwen dachten, waren wij bijna een uitzondering toen we beslisten te verwarmen met warmtepompen. (Voor de leken, een warmtepomp kan je zien als een omgekeerde ijskast die de warmte uit de omgeving onttrekt om in huis terug af te geven.). Onze isolatie was dikker dan toen standaard, er werd een deftig ventilatiesysteem voorzien en we sloten onze toiletten aan op regenwater.

Ondertussen zijn we bijna 10 jaar later, nog steeds meer dan gelukkig dat we in het verleden voor warmtepompen kozen, maar soms vinden we het misschien ook een beetje jammer dat we indertijd niet nog meer gedaan hebben. Een passiefhuis was toen een uitzondering, als ik het nu allemaal zou overdoen zou ik toch wel overwegen om voor het passief concept of op z’n minst een lage energiewoning te gaan.

We hebben ook al eens her en der geïnformeerd naar zonnepanelen, maar de oriëntatie en afwijkende constructie van ons dak is verre van ideaal. Die plannen zijn voorlopig opgeborgen.
Als iemand meeleest met interesse voor zonnepanelen (en een beter dak dan het onze): hier kan je zonnepanelen winnen. Wie niet waagt, niet wint!

Advertenties

Responses

  1. Aan je was ga je heel goed merken dat je met regenwater wast: veel zachter!
    Wij werden een paar jaar geleden ook raar bekeken toen we onze ‘chalet’ bouwden. Zo werd er namelijk over onze houtskelet woning gesproken. Maar we zijn nog steeds heel tevreden dat we voor een laag-energie-woning kozen. Niet alleen het financieel voordeel (achteraf dan, tijdens de bouwfase zelf is het toch nog steeds een stuk duurder) maar vooral het zalige binnencomfort: overal dezelfde temperatuur in huis. Niet meer die ‘koude hal’ in moeten zoals bij mijn ouders.
    Spijtig voor je dat die zonnepanelen niet mogelijk zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: