Gepost door: Ilse | 26/04/2010

De schoolfotograaf

Jaarlijks komt hij langs – voorafgegaan door een brief met de vraag om de kinderen op z’n paasbest en met gekamde haren naar school te sturen. Hoe dat juridisch zit is me nog steeds een raadsel, want ik meen me te herinneren dat er een paar jaar geleden één of andere wet is gestemd rond die schoolfotograaf.

En elke keer weer zijn de resultaten ontgoochelend. Dit jaar slaagde hij erin Mats op een foto te krijgen waarbij het lijkt dat hij scheel kijkt. Gek eigenlijk, want ik heb Mats nog nooit scheel zien kijken (of het moest bij een gekke bekken gezicht zijn). De foto van Arne alleen kon er nog min of meer mee door, maar zoonlief kijkt heel bedeesd en de rand van z’n bril valt net niet voor z’n ogen.
En de foto van de twee zonen samen (want ah ja, broers/zussen mogen ook nog eens samen op de foto. kassa, kassa, …)? Een gemaakte lach, samengeperste lippen, een gezicht alsof er een dikke drol in hun broeken ligt ….

Neen, een goeie schoolfoto? Ik heb ze nog niet vaak gezien, in ieder geval toch niet van mijn zonen. Een mens vraagt zich soms af of de schoolfotograaf wel echt fotografie gestudeerd heeft, en of hij over de nodige vakkennis beschikt.

En de klasfoto’s? Veel gesloten ogen, vale kleuren, gepixeld van hier tot ginderachter (onze HP kleurenprinter doet zelfs beter). Waar zijn die ‘haarscherpe’ klasfoto’s van 25 jaar geleden gebleven?

De kaftjes met foto’s zijn ondertussen al return to sender gestuurd, de klasfoto’s zijn – hoe slecht de kwaliteit ook-  thuis gebleven, aan welgeteld 2,5 euro ’s stuk ( de site van Extrafilm leert me dat daar een foto van hetzelfde formaat 0,18 euro kost, da’s een schoon pakske winst, me dunkt).

Neen, ik ben er niet wild van, van die schoolfotograaf. Ben ik de enige?

Advertenties

Responses

 1. Bij ons was het dit jaar ook geen succes. Eerste kleuterklas en het moest vliegensvlug gaan. De kindjes hadden amper de tijd om te gaan zitten en het was al gedaan. Geen wonder dat ze daar allemaal heel bedeesd opstaan. Nee ook geen fan!

 2. Ik ben daar meestal ook niet wild van, maar koop ze toch altijd (zeker de klasfoto) omdat het toch altijd lachen is, later, als ze groot zijn :-).
  Ik vind het bijvooerbeeld zalig om naar de schoolfoto’s van mijn man te kijken, en altijd hangt daar ook een verhaal aan vast.

 3. Bij Gitte zijn er een paar tanden uit. Ik als mama zei tegen mijn dochter die ochtend : lach maar mooi dan kunnen we die foto toch eens kopen en in je fotoboek schrijven dat je pas laat gaan wisselen bent maar wel ineens veel. Zo gezegd zo gedaan, Gitte met een brede glimlach op de foto,…. maar dat was buiten de fotograaf gerekend, die zei : meisje doe die mond maar dicht hoor, zo lelijk… en dus opeengeperste lippen ipv een vrolijke dochter.. tactvol … alleen de klasfoto dus…met een sip kijkende dochter, ogen toe in de zon, inderdaad met vale kleuren…

 4. Nee, je bent niet de enige. Wij kopen ook altijd de klasfoto, als herinnering, de rest nooit. De kwaliteit valt hier nog mee, maar de spontaneïteit is toch ver te zoeken.

 5. lol, en ge vergeet hun vieze grijzige achtergronddoeken te vermelden!

 6. bovendien leuk op de klasfoto van Bente: achteraan staat er een minibusje van Electrabel ofzo? mooi kader voor klasfoto…

 7. Beste lezers,

  Zie zeker http://www.vandenberg-schoolfoto.nl

  P.s. Leuke Weblog trouwens !!
  ( Gezien via http://www.blogsearch.google.com )

  Een prettige dag verder.

  Groeten,
  Sandor Olivari
  Adviseur Vandenberg-ID


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: