Gepost door: Ilse | 06/01/2010

Profiterollekes …

Mevrouw licht in de duisternis vroeg naar koekjesrecepten, of al wat je zo in je mond kan steken. Koekjes worden hier niet gebakken (hoewel Mats met alle plezier zou koekjes bakken) maar heel af en toe bakken we wel profiterollekes of sjoekes (soezen).

Mijn moeder bakte vroeger regelmatig soezen. Ik heb in mijn jonge jaren meer dan één keer gezien hoe je dat maakt en moeten helpen met de afwerking.

Dit recept kreeg ik van een buurvrouw en die gaat er wel van uit dat iedereen een Kenwood keukenrobot heeft 😉 ik vermoed dat eender welk ander keukenmachien even goed is. En er werd me benadrukt om alles (jawel, ook de eitjes) af te wegen.

En ook al zijn we geen bakwonderen, onze profiterollekes zijn blijkbaar wel vermaard (want er volgde toch wat teleurstelling toen bleek dat wij tijdens ons familie kerstfeestje iets anders voorzien hadden als dessert).

Het recept:

Profiteroles of soesjes

  • 6 eieren (1 ei = 50 gr)
  • 267 gr water
  • 120 gr boter
  • 90 gr zelfrijzende bloem
  • 90 gr patisseriebloem
  • De oven voorverwarmen op 240°C.
  • Het water aan de kook brengen en de boter erin doen in kleine stukjes. Roer tot alles gesmolten is.
  • Daarna alle bloem er ineens bijdoen en er onder roeren met een platte lepel. Roer door tot een homogene massa en blijf doorroeren tot het deeg droog wordt en een deegbal vormt die niet meer aan de kookpot blijft kleven.
  • Ondertussen de kom van de Kenwood vullen met warm water zodat deze warm heeft.
  • Is het water de boter en de bloem gemengd, dan het water uit de kom doen, uitdrogen en het deeg erin doen.
  • Dan al roerend ei per ei bijdoen (het volgende ei er pas indoen als het vorige volledig gemengd is.)
  • Daarna 6 minuten op stand 6 laten draaien.
  • Als dit gebeurd is, de spuitzak vullen en op het bakpapier of ingevette bakplaat spuiten. Voor profiterollekes spuit je kleine ronde toefjes (zoals een toef slagroom op een taart).
  • 10 minuten op 240°C laten bakken, daarna de oven op 210°C zetten en vanaf 25 minuten beginnen te kijken of ze nog niet goed zijn (max. 30 minuten in de oven laten).
  • Als ze uit de oven komen even laten afkoelen en er gaatjes in maken voor de vulling.

Profiterolles vullen wij gewoonlijk met slagroom of roomijs. Je kan natuurlijk ook pudding of pasteibakkersroom gebruiken. En voor de afwerking kan je gaan voor gesmolten chocolade of je kan ze even deppen in losgeklopt eiwit en daarna gekleurde suikerparels.

Smakelijk!

Advertenties

Responses

  1. mmm, profiterollekes, daar ga ik me ook eens aan wagen

  2. […] En dit recept heb ik van deze blog […]

  3. […] recept vind je hier tussen de reacties of hier of hier. En foto’s krijgt u natuurlijk ook. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: